1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейските субсидии и нелегалният внос на плодове и зеленчуци съсипват отрасъла

Европейските субсидии и нелегалният внос на плодове и зеленчуци съсипват отрасъла

Промените в ОСП сложиха акцент върху зърнопроизводството, а градинарството остана на заден план

Европейските субсидии и нелегалният внос на плодове и зеленчуци съсипват отрасъла. Това смята специалистът по аграрна икономика Александър Йоцев, който е председател на Съюза на търговците на храни в България.

Пресните продукти създават най-голямата добавена стойност в селското стопанство. Управляващите поставиха отрасъла като приоритетен, но това остана само на думи. Промените в Общата селскостопанска политика сложиха акцент върху зърнопроизводството, а градинарството остана на заден план. Отделно – силно субсидираното производство на плодове и зеленчуци в южните ни съседки, каквито са Турция и особено Гърция – като член на ЕС, дообезкървяват допълнително бранша. Там производителите получават тройно по-високо финансово подпомагане, което изкривява пазара. Нерегламентираният внос е другият момент, който удря сериозно върху производителите, каза Александър Йоцев.

Нови градинари непрекъснато влизат, но много и излизат от сектора. Намаляват стопанствата, които се занимават с производството на плодове и зеленчуци. Намаляват и площите, заети с тези култури. За изминалия програмен период на ПРСР стопанствата се стопиха, а част от тях и фалираха.  Оправданието, че пазарът определя търсенето, вече не издържа, като истина.

България се превърна в страна с монокултурно земеделие. Субсидиите се насочиха там, където интересът е най-голям, а именно към зърнопроизводството.

Автор: Маргарита Кожухарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.