1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейският съюз вдигна забраната за износ на живи животни от България за страните-членки на Общността

Европейският съюз вдигна забраната за износ на живи животни от България за страните-членки на Общността

Вече са вдигнати всички забрани в областта на животновъдството.

 

По този начин през последните две години вече са вдигнати всички забрани в областта на животновъдството, подчерта той. През февруари миналата година беше вдигната забраната за износ на птици от България, последвана от отменената през юни забрана за износ на риба, рибни продукти и аквакултури. Остава единствено забраната за внос на свине и продукти от тях в страните от ЕС заради използването на живата ваксина срещу болестта чума по свинете.

Като изключително положителен определи той Годишния доклад на ЕК за напредъка на България в подготовката за членство в ЕС в частта "Земеделие". Хармонизирането на законодателството във ветеринарния и фитосанитарния сектор, укрепването на административните структури на национално и регионално ниво, прилагането на предприсъединителната програма САПАРД и акредитацията на новите 7 мерки са получили изключително висока оценка. Такава е дадена и на преброяването на земеделските стопанства, което вече приключи в цялата страна, допълни още министър Дикме. Общо са преброени 860 000 земеделски стопанства и предстои информацията да бъде анализирана, за да може в началото на следващата година при получаване на финансовата рамка и квотите, позицията на България да бъде максимално защитена, обясни земеделският министър.

До края на 2004 г. ще бъде изградена интервенционна и разплащателна агенция, заяви още министър Дикме, като посочи, че това е една от препоръките в доклада на ЕК. Втората тема, по която България има известно изоставане, е въвеждането на Системата за администриране и контрол, посочи земеделският министър. Тя е изключително важна предвид преминаването към преки плащания на земеделските производители от датата на присъединяване на страната ни към ЕС.

До края на 2005 г. в България ще бъде изграден държавен екарисаж за високо рисковите отпадъци със средства по програма ФАР, каза още министър Дикме. Абсолютно основателна нарече той бележката на ЕК, че липсата на такъв екарисаж в момента не може да гарантира контрола върху животинските отпадъци и основателно притеснява европейците.

Твърдо сме решени горите в района на Доспат, които са възстановени незаконосъобразно, да бъдат върнати обратно на държавата, заяви още министър Дикме. От Главна прокуратура препоръчват решение на казуса да се търси чрез промяна в реституционния закон и включване на допълнителен текст, който да предоставя правомощия на министъра на земеделието и горите да отменя такива незаконосъобразни актове. От своя страна прокуратурата е предприела необходимите мерки за обявяване нищожност на актовете и в най-скоро време очаквам горите да се възстановят обратно на държавата, допълни земеделският министър.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.