1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите ще стачкуват ако млекопреработвателите не спрат да намаляват на цената на млякото

Фермерите ще стачкуват ако млекопреработвателите не спрат да намаляват на цената на млякото

 

Декларация до Министерството на земеделието и горите, Асоциацията на млекопроизводителите и до всички медии изпрати ръководството на Националната асоциация на млекопроизводителите.

В нея се подчертава, че "фермерите са възмутени от организираните действия на всички млекопреработвателни предприятия, които драстично намаляват изкупните цени на суровото мляко, без да има пазарни предпоставки за това".

Тези действия са едностранни и не са съгласувани с млекопроизводителите, пише още в декларацията. Фермерите посочват, че намаляването на цените на суровото мляко е необосновано в момент, когато техните усилия са насочени към опазването на млечното животновъдство при високите цени на фуражите.

Опасенията им са, че действията на млекопреработвателите ще доведат до следващо масово намаляване на броя на животните и до намаляване на количеството и качеството на произвежданото мляко. Това пък от своя страна ще се отрази на снабдяването на населението с млечни продукти, предупреждават фермерите.

 
В декларацията си те акцентират и на продължаващия нерегламентиран внос на сухо мляко, използвано за производството на млечни продукти, въпреки че според директивите на ЕС влагането на сухо мляко в тях е забранено.
"Питаме млекопреработвателните предприятия какво ще преработват в съвременните си мандри, в оборудването на които вложиха толкова много средства, ако се намали производството на мляко?", питат фермерите.

Живко Георгиев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен и член на управителния съвет на НАМП, информира, че ръководството на асоциацията кани на регионални срещи ръководството на Асоциацията на млекопреработвателите в България, собственици на мандри, представители на аграрното министерство и на областните дирекции "Земеделие и гори". Целта не тези срещи е двата бранша да договорят цените, по които ще се изкупува суровото мляко.

За Южна България срещата ще се проведе на 9 април в палата № 3 на панаирния град, а за Северна България - на 16 април от 11 часа в залата на втория етаж в ОАПС в Плевен.

"Ако ръководството на Асоциацията на млекопреработвателите и мандрите не се отзоват на поканата и не участват в насрочените регионални срещи, ако не се постигне договореност между производители и преработватели, Националната асоциация на млекопроизводителите има готовност да организира и проведе национални протестни действия в цялата страна", пише още в декларацията на НАМП./focus-news.net

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.