1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фирма ще инвестира 1500 евро/дка в създаването на 5000 нови лозя

Фирма ще инвестира 1500 евро/дка в създаването на 5000 нови лозя

Ще бъде възстановена избата в гр. Шивачево

 

На пресконференция ръководството на "Вини Сливен" АД обяви, че предвижда за следващите 4 години инвестиция в размер на 10,875 млн. евро, която  ще осигури 150 постоянни и 450 сезонни работни места. Основната задача на фирмата е възраждането на лозарството чрез окрупняване на наличните масиви и възстановяване на работата на лозаро-винарската изба в гр. Шивачево. В момента се подписват договори за аренда на лозови масиви в града, като арендуваните площи вече са около 50 % от всички трайни лозови насаждения, каза Красимир Кръстенов, председател на Съвета на директорите.

Тъй като лозарството е традиционен поминък за жителите на общината, по този начин се предвижда голяма част от доходите на жителите на Шивачево да бъдат осигурени. Планът включва както изплащане на годишни арендни премии на собствениците на лозовите масиви, така и създаването на заетост в общината на база грижите за насажденията и преработката на гроздето.

Възраждането на насажденията е само част от инвестиционната политика на компанията. В тази посока основните акценти са възстановяването и повишаването на качествата на лозовите масиви и засаждането на нови, съчетано с въвеждането на модерни начини за грижи за лозята и за събиране на гроздето, каза Валери Чулин, изпълнителен директор.

Към настоящия момент в района на Шивачево има около 5500 декара лозови масиви. Винзаводът предвижда да окрупни около 85 % от тези площи, като инвестицията за следващите 3 години ще е средно по 750 евро/дка. Успоредно с това, за следващите 4 години ръководството на "Вини Сливен" предвижда да засади 5000 дка нови лозови масиви, като инвестицията в тях ще е средно по 1500 евро/декар.

Голямото раздробяване на площите при реституирането им на собствениците е основният проблем, който затруднява обработката на лозята и снижава добивите и качеството на гроздето. В района виреят най-качествените и най-използваните във винопроизводството сортове - "Каберне", "Мерло", "Мускат", "Траминер" и "Тамянка".

Отново реституции и остаряване на материалната база са причините за необходимостта от генерален ремонт на неработещата от близо 2 години лозаро-винарска изба  в гр. Шивачево.  Още през тази година собствениците на "Вини Сливен" ще инвестират в цялостна подмяна на съществуващите инсталации с нови, отговарящи на европейските изисквания,  и в оптимизиране на процеса на приемане и обработка на гроздето. По този начин чрез генералното престуктуриране на избата в Шивачево ще бъдат открити 19 работни места.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.