1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция си е поставила за задача да предоговори ОСП в полза на животновъдите

Франция си е поставила за задача да предоговори ОСП в полза на животновъдите

Снимка:

Страната е най-големият селскостопански производител в ЕС

Франция ще пренасочи близо един милиард евро, предимно европейски субсидии, от земеделските производители към животновъдите, изпитващи сериозни трудности заради ниските приходи, съобщи Reuters, позовавайки се на изказването на президента Франсоа Оланд.

Франция е най-големият селскостопански производител в Европейския съюз и най-много е облагодетелствана от европейските земеделски финансови стимули. Оланд съобщи, че страната ще приложи нова политика за селското стопанство, приета по-рано през годината, която обаче разкри напрежението между животновъдите и земеделците.

Въпреки трудностите при изпълнението й Франция си е поставила за задача да предоговори Общата селскостопанска политика на ЕС в полза на животновъдите.

"Моят първи приоритет е животновъдството", каза Оланд по време на изложение на животновъди в Централна Франция, където не беше посрещнат с недоволни възгласи и беше прекъсван многократно. "Да оставим животновъдите с ниски доходи, рискове за работата и тежки ограничения би означавало да отслабим цялото френско селско стопанство", каза президентът. Оланд допълни, че мерките ще включват допълнителни субсидии за първите 52 хектара на всяка ферма, като по-малки животновъдни стопанства ще бъдат по-облагодетелствани от земеделските ферми, простиращи се на по-големи площи, пише "Дневник".

Освен това Франция ще използва възможността, дадена на държавите от ЕС, да увеличи дела на субсидиите според вида на продукцията, вместо за всеки хектар. Това ще й позволи да насочи повече средства към животновъдите, както и да подпомогне специални сектори като планинското животновъдство. "Това означава, че близо един милиард евро ще бъдат насочени към този сектор и ще имат значителен ефект върху доходите на фермерите", добави Оланд.

За да улесни прехода за земеделците, френското правителство твърди, че ще компенсира зърнопроизводителите. Те остро разкритикуваха реформата на правителството. Според тях тя предполага, че цените на зърното ще останат постоянно високи. Зърнопроизводителите твърдят, че всъщност секторът им е много уязвим към спад на пазарите и са изправени пред сериозна конкуренция в износа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.