1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фурните ни не стават за Европа

Фурните ни не стават за Европа

Хлебарите нямат достъп до програма САПАРД и не могат да получат пари за обновяване на производството

 

96% от хлебопроизводители в страната не отговарят на европейските стандарти и през 2007 г. ще бъдат принудени да затворят. Това обяви председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Венцислав Атанасов. Той откри изложенията "Булпек" и "Месомания" във Варна.

Хлебарите нямат достъп до програма САПАРД и не могат да получат пари за обновяване на производството, обясни Атанасов. Според него е наложително да бъде създаден държавен фонд, който да финансира проекти за модернизацията на бранша.

На месец българинът изяжда по 10 кг хляб, докато японците изяждат само по 2,5 кг, сочат данните от бранша. Регистрираните производители в страната са 4 хиляди, но все още имало много полулегални фирми.

От нелоялна конкуренция се оплака и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев. През април ще бъдат затворени около 150 фирми, които не отговарят на изискванията на ЕС, смята Вътев. Според браншовиците, ако държавата им делегира правата за проверки и налагане на санкции, те бързо ще се справят с нелегалните производители./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.