1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гаранция за мляко без антибиотици

Гаранция за мляко без антибиотици

 

При лечение на дойно животно с антибиотици ветеринарният лекар на участъка е длъжен да уведоми фермера-млекопроизводител, за карантинния период на антибиотика, с който е лекувано животното. Това е времето от третирането на животното с лечебния препарат до деня, в който млякото е годно за консумация.

В случая ветеринарният лекар трябва да поднесе съответната декларация на фермера за подпис, че през този период няма да продава млякото от лекуваното животно за преработка. Задължение е на ветеринарните лекари по места периодично да контролират изпълнението на това указание и да реагират при постъпването на сигнали, че някои фермери сами лекуват животните си, като същевременно с това продават млякото им за преработка в предприятия.

Както информира директорът на РВМС-Монтана д-р Людмил Антов, това указание е част от набелязаните задачи за подобряване качеството на суровото мляко, които ветеринарните власти в областите на страната въведоха от 11 юли по решение на Националната ветеринарно-медицинска служба и Асоциацията на млекопреработвателите.

Междувременно стана известно, че нито едно млекопреработвателно предприятие от област Монтана няма сертификат за износ на своя продукция в страни от Европейския съюз. И основата за този реален факт е отново в качеството на млякото, което се произвежда и преработва тук./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.