1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия не се отказва от субсидиите на декар площ

Германия не се отказва от субсидиите на декар площ

Директните плащания в рамките на ОСП и в бъдеще ще служат за стабилизиране на доходите на фермерите

Германското правителство не се отказва от субсидиите на декар площ по директните плащания. Това се казва в писмена позиция на аграрното ведомство в Берлин – тя е в отговор на въпрос, зададен от групата на Зелените в Бундестага.

Директните плащания в рамките на Общата селскостопанска политика и в бъдеще ще служат за стабилизиране на доходите на фермерите и като компенсация за по-строгите производствени стандарти, в сравнение с други европейски държави, които те трябва да спазват, се казва в документа.

По данни на федералното правителство през 2017 година стопанствата във Федералната Република са получили общо 4,8 милиарда евро под формата на директни плащания. Това прави по 286 евро на хектар, като на всяка ферма се падат средно по 25 хиляди и 800 евро. За последните пет години делът на субсидиите в приходната част на стопанствата е бил средно 37 процента.

Зелените критикуват, че правителството не дава научно обосновани доказателства за ефективното разпределение на европейските средства. Според опозицията, агроведомството под ръководството на Юлия Кльокнер подкрепя порочната практика големите стопанства да получават особено големи суми, докато за малките ферми остават само трохите. Зелените настояват плащанията да се ориентират според действителните нужди на фермерите и да възнаграждават полезни за обществото дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.