1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гледаме 8 милиона пилета

Гледаме 8 милиона пилета

През последните години производителите се насочват към отглеждането на бройлери хибриди

 

Около 8 млн. е броят на отглежданите пилета в страната, сочат данните на Съюза на птицевъдите. За една година от тях се произвеждат и реализират около 4 млн. бройлера, получени на 4-5 оборота. Броят на кокошките-носачки е 9 млн. Патици, пуйки и гъски си поделят останалите 4 млн. от птиците в страната.

През последните години производителите се насочват към отглеждането на бройлери хибриди, които растат по-интензивно и достигат оптималното си тегло с по-нисък разход на фураж.

Основният дял на промишленото производство в страната се пада на няколко ферми, които осъществяват почти затворен цикъл ­ от производство на еднодневни пилета, през отглеждане и клане до дистрибуция. Сред тях са старозагорската "Градус", бургаската "Авес 96", Птицекомбинатът ­ Добрич, "Пилко" ­ Разград и "Джиев" ­ Костинброд.

Повечето осъществяват почти затворен цикъл ­ от производство на еднодневни пилета, отглеждане и клане, до дистрибуция. Поради голямата зависимост на производството от цените на комбинираните фуражи, големите производители в птицевъдството се стремят да изграждат и собствени фуражни бази./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.