Големи международни концерни не дават сведения за произхода на използваното от тях палмово масло

През януари Грийнпийс поиска от големите международни компании да посочат от къде получават доставките си

Големи международни концерни не дават сведения за произхода на използваното от тях палмово масло. Този упрек отправят от европейския клон на еко организацията Грийнпийс.
Според защитниците на околната среда големите фирми не спазват собственото си обещание да се грижат за защитата на горите в държавите, от където се снабдяват със суровината.

Повечето критикувани компании преди няколко години гарантираха, че най-късно до 2020-та ще прекратят търговските си отношения с производители на палмово масло, които унищожават джунглите в тропическите страни. И въпреки че до крайния срок остават по-малко от две години, големи американски концерни все още продължават тази практика, без да информират потребителите на техните продукти за произхода на палмовото масло.

През януари Грийнпийс поиска от големите международни компании да посочат от къде получават доставките си. Половината фирми са предоставили сведения, другите обаче продължават да мълчат. Сред тях има големи производители на сладкарски изделия и шоколади.

Палмовото масло се използва в много храни и козметични продукти, както и във фармацията и за почистващи препарати. Еколозите критикуват страни като Индонезия и Малайзия, че допускат изсичането на големи площи джунгли, за отглеждането на маслодайните палми.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.