1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Големите стопанства са намалели наполовина в Пиринско

Големите стопанства са намалели наполовина в Пиринско

Няма драстичен спад при фирмите

 

През последните две години стопанствата над 5 декара в Пиринско са намалели драстично. Според данните от последното преброяване регистрираните големи земеделски ферми са 3213, като общата им площ е 22 330,4 дка. Преди две години в областта е имало 7392 стопанства, а крупните декари са били 104 658,8.

Само 3293 стопанства в Пиринско ще имат шанс да се преборят за европарите от предприсъединителните фондове, които ще се раздават от 2007 година. "Това са земи, които са регистрирани и отговарят на изискванията на Европейския съюз, тъй като субсидии ще бъдат отпускани за минимум пет декара с трайни насаждения и най-малко хектар с едногодишни и двугодишни култури, каза шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори"-Благоевград Ибрахим Юрук. При фирмите няма чак такъв драстичен спад. От 106 през 2002 година в момента те са 80, като регистрираните декари са намалели от 22 330,4 на 16 160 дка.

Списъците ще бъдат предоставени в земеделското министерство още в средата на седмицата. Основна причина по-големите парцели да бъдат раздробени е, че интересът към земята се увеличи и хората масово взеха да си я връщат. Най-много крупни парцели има в района на Сандански с лозя, в Петрич - със зеленчукови градини и в Сатовча - с тютюн.

Първоначалните субсидии, предвидени при влизането в ЕС, са 300 евро за декар трайни насаждения от лозя. За масивите от овощни насаждения се предвижда да бъдат отпускани по 150 евро за декар. Във връзка с опита да бъде подновен производственият добив на мед, ще бъде направена програма за субсидиране и на пчелни стопанства.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.