1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гръбнакът на тютюнопроизводството в България са тютюните с ориенталски произход

Гръбнакът на тютюнопроизводството в България са тютюните с ориенталски произход

Снимка:

Сортът Каба Кулак се отглежда само и единствено на територията на нашата страна

За Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 гръбнакът на тютюнопроизводството в България винаги са били, са и ще бъдат тютюните с ориенталски произход, съобщиха от асоциацията.

Бърлей и Виржиния се отглеждат и в други райони и континенти на света, но тютюни от сортови групи Басми и Каба Кулак се отглеждат в региони с уникални почвени и атмосферни климатични условия.

Всъщност уникалното в случая е, че тютюни с бутикови стойности на ориенталските се отглеждат също в Африка и Азия, а Каба Кулак, известен също като Северна България, се отглежда само и единствено на територията на нашата страна, отбелязва Агенция "Фокус".

„Крумовград“ е сорта най-разпространен сред ориенталските тютюни в Южна България. Наименованието му красноречиво говори за нещо много важно - област Кърджали е първенецът по брой тютюнопроизводители в цяла България, та дори и в пределите на страни от Европейския съюз. Със седемте си общини (Кирково, Крумовград, Момчилград, Кърджали, Ардино, Джебел, Черноочене) областта е сърцето на българското тютюнопроизводство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.