1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Градинари: За Бога, не купувайте домати!

Градинари: За Бога, не купувайте домати!

Само ограничено потребление ще спре спекулата, твърдят продавачи

 

За Бога, братя, не купувайте домати! За това призоваха градинари и производители. Само ако се ограничи потреблението на зеленчука, ще спре спекулата с цените, заяви шефът на Асоциацията на оранжерийните производители Никола Гунчев. Той участва в кръгла маса на тема "Заиграването с цените на доматите".

Изкупните цени са между 0,60 и 0,80 лв., но търговците в София ги предлагат на пазара за около 1,60 лв. Най-високите цени на производителите са 1,20-1,30 лв., но за най-доброто качество на стоката, уточни Гунчев. Миналата година производители предлагаха стоката си по магистрали и пътища по 0,05 лева. Сега те използват дефицита, за да надуват цените, каза шефът на сдружението на градинарите Ради Радев. Недостигът е само на домати за прясна консумация. Преработвателните предприятия работят по договори с големи производители.

До 10 дни ще паднат цените на доматите и те ще влязат в нормалните граници от около 80 ст./кг, каза председателят на Националния съюз на градинарите в България Ради Радев.

Поевтиняването ще дойде от излизането на пазара на едрите производители на червения зарзават, които ще предложат големи количества на прилични цени. В момента зеленчукът идва от дребните производители, които продават край пътя. Когато всеки си сложи 100% надценка, на пазара доматът стига до 3 лв., каза Радев./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.