1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевско и днес излязоха на протест

Хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевско и днес излязоха на протест

Земеделските стопани са недоволни срещу ниските цени и умишлено забавеното начало на изкупната кампания

Хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевско и днес, 22 януари, излязоха на протест срещу ниските цени и умишлено забавеното начало на изкупната кампания.

Тази сутрин на бунт се вдигнаха производителите от село Абланица, община Хаджидимово. Те блокираха  основния път и запалиха бали с тютюн на площада. Около 300 деца от СОУ „Св. Паисий Хилендарски" не отидоха на училище.

Тютюнопроизводители от различни села в Неврокопско протестират вече шести ден. От бранша настояват за цени, не по-ниски от миналогодишните, т.е. средно по 6,50 лева за килограм. В момента едва 20% от миналогодишната реколта е продадена, а средната цена е около 5 лева.

Утре, 23 януари,  протестът ще се премести в едно най-големите сатовчански села - Кочан, на обяд ще бъде затворен пътят Гоце Делчев-Доспат-Пловдив, съобщи БНР. Учениците от Кочан са категорични, че ще бъдат с родителите си на протеста и няма да отидат на училище.

Тази вечер инициативните комитети от над 70 села се събират, за да анализират ефекта от протестите и обсъдят следващи действия. Очаква се „Булгартабак" да се намеси активно на пазара и раздвижи кампанията  по изкупуването на тютюна, като гарантира по-високи цени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.