1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хлебопроизводители, зърнопроизводители и министърът на земеделието - в спор за цената на хляба

Хлебопроизводители, зърнопроизводители и министърът на земеделието - в спор за цената на хляба

Заради поскъпналото брашно цената на хляба ще скочи с 20-25%

Хлебопроизводители, зърнопроизводители и министърът на земеделието влязоха в спор за цената на хляба, съобщи Money.bg.

Председателят на Асоциацията „Хляб за България" Георги Попов обяви, че заради поскъпналото брашно и цената на хляба ще скочи с 20-25%. В негова подкрепа се обяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който обясни, че цените на родния пазар са пряко свързани с тенденциите на поскъпване на световните пазари. От бранша са на мнение, че цените на пшеницата ще продължават да се покачват след като Русия обяви вчера, че временно забранява износа на зърно.

Цената на хляба няма да се повиши, тъй като страната разполага с достатъчно пшеница, контрира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов от Габрово. Той уточни, че около 3,6 млн. тона е очакваната зърнена реколта за тази година, макар тя все още да не е прибрана напълно. „Може да се каже, че имаме два пъти повече зърно от необходимото количество при това с добро качество. В близко време няма опасност България да остане без хляб", каза пред журналисти Найденов.

"Хлябът поскъпва и това е факт. И това не е прогноза", категоричен бе Георги Попов. Според него на места цената скача с до 30%, но средно за страната ще е по-малко. Попов изрази притесненията на бранша, че тази година освен по-лошо качество на реколтата се очаква и дефицит от около 500 хиляди тона пшеница.

Зърнопроизводителите смятат, че е крайно време и у нас да се покачат цените на пшеницата. „Ние продаваме най-евтината пшеница в ЕС. Поради тази причина има 10 кораба, наредени на Варна и на Бургас, чакат да товарят заради забраната на Русия за износ на зърно. Фуражната пшеница достигна цената на хлебната. Котировките там са 300 - 310 лева на тон за фуражната пшеница. Това не е спекулативно покачване. Когато една стока има огромно търсене, има дефицит, нормално е нейната цена да се вдигне", коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той е сигурен, че у нас ще има увеличение, ако цените на световните борси продължат да се покачват, допълни Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.