1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Холандци искат да правят гъбарник във варненското село Неофит Рилски

Холандци искат да правят гъбарник във варненското село Неофит Рилски

 

Холандска компания преговаря за покупката на парцел от 200 декара за изграждането на модерен гъбарник в село Неофит Рилски, община Ветрино.

Първите разговори с общинската администрация са започнали преди два месеца, съобщиха от дружеството. Намеренията на фирмата са да открие между 200 и 300 работни места. Холандия е третият по големина износител на гъби в света, с основни търговски партньори Германия, Франция и Великобритания.

"Теренът, който компанията е харесала, представлява нископлодородна земя, която трудно може да бъде използвана за нещо друго", посочи кметът на Ветрино Димитър Димитров.

Инвеститорите са заявили готовност да създадат българо-холандско дружество, което да развива бизнеса в Неофит Рилски. Освен гъбарника те обмислят и откриването на станция за производство на компост. Това е смес от натурални отпадъчни градински продукти, които, след като изгният, се превръщат в богат субстрат, който се добавя в градинската почва. През последната година няколко компании ориентираха бизнес интересите си към община Ветрино.

Всички те имат намерение да развиват земеделие. Софийското дружество "Агро интер груп" ООД спечели на търг най-големия земеделски масив в Североизточна България с големина 1303.94 декара. Намеренията на дружеството е да открие оранжерии. Бившият пионерски лагер пък в местността Дюза ще бъде преустроена и превърната в почивна база.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.