1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И за правенето на виното трябва майсторлък

И за правенето на виното трябва майсторлък

 

Жена прави най-хубавото бяло вино в Монтана. Банкер е майстор на най-доброто червено. Заключението е на журито от конкурса за най-добро домашно вино, организиран от Дома на техниката, общинското радио под патронажа на винпромите в Лом и Монтана и със съдействието на бойчиновската фирма "Растма-май" и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тази година в състезанието участваха 15 монтанчани, които представиха 23 проби. Стоянка Тодорова е представила най-доброто бяло вино, след нея е Васил Иванов. Петър Петров притежава най-хубавото червено вино, следват Румен Лозанов и Борислав Арсов. Тазгодишната реколта домашно вино е изключително качествено. Природата беше много благосклонна. Гроздето узря много добре и имаше голяма захарност. На миналогодишния конкурс с много труд и усилия комисията успя да излъчи победители. А сега ситуацията е различна, коментира Лиляна Кожухарова, която е председател на журито.
 
Тя препоръча на производителите от нашия район задължително да отделят виното след ферментацията от джибрата - отпадналите от конкурса сега са имали леко заджибрен вкус и дъх на запарено и това са били недостатъците им. Това става между 30 и 40 ден от слагането им. Налива се в съдове, които трябва да са пълни и се оставя за вторична ферментация. Необходимо е използването и на серниста киселина, за да бъдат добри и здрави вината.
 
Виното на Румен Лозанов, което е второ при червените, е букет. Гроздето е от лозето на баща му, за което вече се грижи той. А при правенето на виното със съвети му е помагал приятел. Това е първото вино, което правя сам и фактът, че спечели награда, говори добре за учителя, сподели Лозанов. Още по-горд е технологът - все пак ученикът е призьор. За финал двамата споделиха, че най-добрия разредител за червеното вино е водата и се позоваха на Балзак. Веднъж той влязъл в кръчма и поръчал кана вино и кана вода. Шумни, с приповдигнато настроение, младежи от съседната маса, които вече били обърнали порядъчно количество чаши, избухнали в луд смях. Тогава великият творец веднага извадил лист и записал - рибите живеят във вода, затова са неми; господата от съседната маса пият вино и са шумни и невъзпитани; и защото не искам да съм като тях, аз пия виното с вода./mont-press.com
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.