1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Има ли бъдеще индустриалният коноп в България?

Има ли бъдеще индустриалният коноп в България?

Нужда от промяна в закона

Промяна в закона, с която да се разреши преработката на индустриален коноп искат от Българската Асоциацията на Конопената Индустрия. Както в Европа, така у нас днес индустриалният коноп не съществува в регулационната система на Евросъюза. Ще бъде ли отглеждането и преработката на културата подпомогнати от Общата селскостопанска политика - коментар от Европейската асоциация за индустриален коноп, Лоренца Романезе, дир. на Европейска асоциация за индустриален коноп.


„Освен факта, че индустриалният коноп може да бъде преимущество за фермерите, отглеждането на културата е положително и за околната среда. За производство му не са необходими пестициди, а много малки количества тор. Растенията пречистват почвата. Индустриалният коноп е уникална култура с отрицателен отпечатък върху въглеродния диоксид. Това означава, че в процеса си на развитие растенията абсорбират повече въглероден диоксид, от този, който е необходим за тяхното отглеждане“.

У нас индустриалният коноп се е преработвал години наред. С настъпването на демокрацията в България обаче, културата е вкарана в общ списък с всички останали наркотични вещества, строго забранени от закона. За момента действа законова наредба, забраняваща преработката на културата. Проблемът при отглеждането на индустриален коноп идва от липсата на информация, категорична е Лоренца Романезе.


"Повечето хора все още смятат, че индустриалният коноп е марихуана. Конопът всъщност е част от ботаническото семейство на канабиса. В съзнанието на хората, канабис означава високо съдържание на Тетрахидроканабинол или "THC". Във всяка една друга земеделска култура като картофи, моркови, чушки и каквото и да е.. има различни сортове, с различни съставни части в тях. В случая с индустриалния коноп, той съдържа много малко количесто от веществото. Трябва да образоваме хората. Културата може да се използва за производството на дрехи, строителни материали, въжета и храна“.


Преди една година ЕС включва индустриалният канабис в каталога на Новите храни. Това означава, че листата, цветовете и екстракта на растението са Нова храна, която не е била значително консумирана преди 1997 година. По този начин индустриалният канабис влиза в списъка на храните, при които е необходимо предварително разрешително за продажба. Процесът може да отнеме до две години и над 1 милион лева парични средства, коментира Лоренца Романезе. Разрешителното за ползване минава през одобрението на Европейския орган за безопасност на храните.


„Това, което ние правим в Европейската асоциация за индустриален коноп e да подкрепяме наличието на доказателства, че индустриалният коноп се е използвал в миналото от фермери. Събрахме около 30 доказателства за това от Европа. Няма нищо ново в конопа. Опитваме се да променим Каталога на новите храни. Ако канабисът не бъде част от него, фермерите ще имат достъп по цялото растение, от корените до цвета. Има много изследвания, които доказват, че конопът е полезен за човешкия организъм. Според тях човешкото тяло е изградено от ендоканабиноидна система. Чрез нея конопените продукти се усвояват лесно. Те не лекуват нищо, но допринасят за доброто състояние на имунната система, дават енергия и подпомагат концентрацията“, допълва Лоренца Романезе.

„Може би, ние сме най-голямата компания в Европа, инвестирала в конопа. Ние можем да продаваме навсякъде по света. Но сме в Европа, защото искаме местния пазар. Много е важно да се реши проблемът с Каталога на новите храни. Конопът е като прасето, всяка една негова част може да се използва. Фермерите няма да могат да отглеждат конопа с тези органичения. Няма да бъде доходно за тях. Няма смисъл да се отглежда културата само заради влакната или заради семената й. Семената се продават на Европейския пазар – един килограм за две евро, а влакната – 150 евро за един тон. Биомасата в цветовете на растението се използва за козметика, хранителния сектор, а и в медицината. Започнахме да инвестиране и в България. Стартирахме внос на нова генетика, която ще бъде по-доходна за фермерите. Искаме да създадем и съоръжения за обработка на културата. Целта е наистина да се използва цялото растение за различни индустрии. Това ще направи българският фермер конкурентоспособен не само на европейския пазар, а и на чуждестранния. В момента има малък проблем. В България може да се оглежда коноп, но не и да се обработва. Единственото, което може да правят фермерите е да продават на съседни държави. Фирми като нашата не искат да купуват цялото растение. Ние искаме да създадем работни места и да инвестираме, за да може конопът да се обработва локално. Искаме да помогнем на производителите да продават различни продукт", обяснява Серджио Мартинес, изп. дир. на канадска кооперация за преработка на индустриален коноп .

До момента има официално издадени 120 лиценза за отглеждане на индустриален коноп у нас. Новосъздадената Българска асоциация на конопената индустрия цели да се отвори българския пазар както за отглеждането, така и за преработката на културата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.