1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Имат ли големи надежди земеделците за Новата 2014

Имат ли големи надежди земеделците за Новата 2014

Ще бъде ли новата ПРСР по-добра за България

Започваме новата година с надежда за един по-добър свят, добър старт на земеделието и не на последно място, надежда кризата да отмине незабелязано и да заживеем по-достойно и спокойно.

Какво е надеждата, ако не увереността да продължаваш, дори когато изглежда, че няма смисъл. Особено по време на реалността в която живеем – кризата не пощади никого, дори и земеделските производители.

Трудно е да се опише с думи, но всеки е имал някакво предизвикателство, което му е дало  възможност да изпита собствената си надежда.

Насърчаването за кандидатстване по ПРСР представя всичко толкова лесно и елементарно - Европа ни дава пари, а ние трябва само да ги вземем. Трябва само да отидеш в областната дирекция и вече си крупен земеделски производител. ПРСР обаче не е инструмент за пряко печелене на пари, а за подпомагане, но дали всички така го разбират.

За някои от мерките се отпускаха на няколко пъти допълнителни средства, докато за други падна голямо чудене как да накарат хората да кандидатсват, за да не останат неусвоени субсидии.

При разработването на ПРСР за изминалия период  явно  липсва определена визия по какъв начин тя ще създаде работещо модерно земеделие и ще накара икономиката да я приеме. Някак си се приема по подразбиране, че изливането на много пари в западналия аграрен сектор, няма как да не бъде ефективно. Уви неусвояването на голяма част от парите сочи обратното.

Варианти има много, но тук пак опираме до надеждата – новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 с прогнозен бюджет 2 338 783 966 евро се задава с няколко обещания – за опростяване на процедурите при кандидатстване по отделните мерки, както и за увеличаване на възможността за използване на финансови инструменти, които пък да улеснят достъпа на бенефициентите до финансиране. Наред с намерението за осигуряване на по-голяма достъпност и ефикасност по отношение на усвояемостта, цел на новата програма е да предостави многостранна и ефективна подкрепа за малките стопанства и за младите земеделски производители, подкрепа за секторите плодове и зеленчуци, етерично-маслени и медицински култури, животновъдния сектор, агроекологичните дейности, включително биологично земеделие, иновации в земеделието, запазване и укрепване на позициите в зърнопроизводството.

В последната анкета за изминалата година попитахме потребителите на Agro.bg,  какви надежди възлагат на Новата 2014 г.

Най-важно според 42 % от тях е да има гарантирана по-голяма заетост  в селскостопанския сектор, следващо по значение за 33% от гласувалите е да има благоприятни климатични условия за земеделие и на последно място по важност с 25% остава опростеното  кандидатстване по мерките от новия програмен период на ПРСР.

Както и да са степенувани по важност, надеждите ще бъдат възнаградени стига да са съчетани с честен и упорит труд – това е от нас.  Сега очакваме одобрението от Брюксел и стартирането на новата ПРСР.

Автор: Мария Ефремова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.