1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испанци харесаха района на Трън за свои инвестиции

Испанци харесаха района на Трън за свои инвестиции

Ще садят дървета с висока продуктивност на биомаса

 

Проект "Зелена енергия" за производство на дървесни видове за получаване на биомаса и преработката им в екологично гориво за топлоелектроцентрали ще реализира в България фирмата  "Фери Енерджи", която е филиал у нас на испанската фирма "Фери Груп". Вложението е в размер на 42 млн. евро, съобщиха от Българската агенция за инвестиции (БАИ), която ще връчи на дружеството първокласен сертификат за инвестиция.

Предвижда се производствената дейност да е концентрирана в района на град Трън, но се проучват и съседни райони. На предвидените терени ще се посадят дървета "пауловния", известни с високата си продуктивност за производство на биомаса. Фиданките се отглеждат 5-6 години, като от едно дърво до три пъти в годината може да се добива биомаса.

Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до създаване на 277 постоянни работни места. От БАИ уточняват, че вложението в проекта "Зелена Енергия" е първо по рода си в страната и среща широката подкрепа на експерти в областта на възобновяемите енергийни източници. Инвестицията е поощрена от правителството на областта Валенсия  и е заложена в специален "План за действие", публикуван от Европейската комисия.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.