1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италиански винари откриват България

Италиански винари откриват България

Известният като царя на белите вина в Италия "Мастро Берардино", фирма от Южна Италия, е на път да купи 200 хектара в България.

 

Източна Европа е новата дестинация на италианските винопроизводители. След като в продължение на десетки години прочутите италиански винопроизводители изнасяха технологиите си в зоните, където е съсредоточена италианската имиграция от Австралия до Калифорния, днес интерес предизвикват най-вече неизвестните с вината си за италианците източноевропейски страни.

България, Румъния, Унгария и Полша са в челото на списъка от страни, които италианските винопроизводители се надпреварват да завладяват. Тези дни стана известно, че италианската групировка "Миролио" ще произвежда вината "Пино" и "Мавруд" в зоната до Сливен, където вече е купила терени за лозови насаждения.

Известният като царя на белите вина в Италия "Мастро Берардино", фирма от Южна Италия, е на път да купи 200 хектара в България, където ще изнесе част от технологиите си за производство на вино. "Мастро Берардино" произвежда в Италия най-прочутите и ценени бели вина "Греко ди туфо", "Фалангина" и "Фиано ди авелино", които всеки уважаващ себе си ресторант на Апенините държи задължително в избата си. В момента Източна Европа заема 6,3 процента от италианския износ на вино. Тенденцията е обаче много скоро този процент да се увеличи./BBC

 AGRO.BG 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.