1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Избата в Караисен започна изкупната кампания

Избата в Караисен започна изкупната кампания

 

До 30 стотинки за кг. бяло грозде и до 40 ст. за червено плащат вече на производителите от ЛВК "Грозд" в Караисен, съобщи вчера Борислав Матев, шеф на избата. Той уточни, че цените варират в зависимост от захарността на продукцията и важат за масовите местни сортове.

В сравнение с м.г. сега гроздоберът малко закъснява. Въпреки недостатъчната зрелост на гроздето, се налага то да се прибира и предава, тъй като има опасност продукцията да се развали в масивите.

78 тона е изкупила избата за два дни, откакто са разкрити четири пункта. Изкупни пунктове има в свищовските села Царевец и Козловец, както и в павликенските Караисен и Масларево. В разгара на кампанията ще бъдат открити в още няколко села. Освен закупена продукция, значителна част грозде е предадено за преработка на ишлеме.

Изкупуват се главно от региона от белите сортове ркацители, димят, среброструй, а от червените ­ строгозия, гъмза и памид. Цените на кабернето и мерлото традиционно са най-високи. От елитните сортове във великотърновска област се отглеждат малки насаждения с шардоне. Сортът вирее в някои от свищовските села. Избата в Караисен би дала по-висока цена за кг., но при условие, че закупи от шардонето поне 50 тона./dnesbg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.