1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Качествени ягодови насаждения се създават сега

Качествени ягодови насаждения се създават сега

Влагат се доста средства, но при добро гледане културата се отплаща бързо и стопанинът печели

 

Алтернатива на прекратеното подпомагане по програмата САПАРД са намерили съдружниците Никола Михайлов и Антон Петров от фирма "Тераком" ООД-Берковица, чрез кредит от 60 000 лева от Райфайзен банк и са създали 200 дка ягодови насаждения край Берковица. От тях 50 дка са маточник и в него отглеждат 10 сорта ягоди, които най-много се търсят на пазара. Тези дни започна и изваждането на коренчетата от ягоди, предназначени за пазара в страната.

Възможностите са за осигуряване на няколко милиона броя качествен посадъчен материал, с който могат да се създадат няколкостотин декара нови насаждения с най-добро качество. Както сподели Никола Михайлов, сега е времето за създаване на нови площи с ягоди, които се търсят на нашия и на европейския пазар.

Като цяло в световен мащаб тенденциите са за увеличаване на площите и добивите от ягоди и малини, така че едва ли Западът ще се откаже напълно от тях. Истината обаче, както споделя агрономът Михайлов е, че използването на ръчен труд при беритбата оскъпява продукцията и затова себестойността е по-висока. Дали големите производители - Англия, Холандия и Полша ще намалят, или увеличат производството си в бъдеще, няма особено значение. Важното е, че и за нашите ягодари място под слънцето има.

Ягодоплодните са перспективни култури и сега е моментът българските производители да се възползват от това. През последните 2-3 години интересът към тях нараства, а с това и площите, засадени с тях. Създаването на нови насаждения е показател, че тукашните производители се ориентират към перспективни производства и все повече залагат на такива, които са добре приети на европейските пазари. Ягодите и малините са култури, завоювали стари традиции в региона на Берковица и Вършец. Тук условията са благоприятни за тяхното отглеждане и при добра организация на производството насажденията стават един добър бизнес.

Въпреки първоначалните големи инвестиции, при оптимални грижи ягодоплодните култури имат по-бърза възвръщаемост от другите овощни видове. Това Михайлов го знае от опит. Освен за прясна консумация ягоди и малини се търсят и в замразен вид, особено от хранително-вкусовите предприятия, където са много ценени. Така че реализацията им винаги е добра, печалбата - също.

Дали ягодите и малините са за нашия, или за европейския пазар няма значение. Те трябва да отговарят на определено качество. И не е зле мераклии, които искат да ги произвеждат, да помислят добре. Така че за производителите в момента не стои въпросът дали могат да произвеждат, а да предложат качествена стока и да я реализират добре. Затова нещата трябва да тръгнат от засаждането само на качествен посадъчен материал, произведен от лицензирани производители, насажденията да се гледат с висока агротехника, да се извършва подходяща и навременна растителна защита. Не е лесно да се отглеждат качествени ягоди и малини. Освен това самите производители знаят, че след влизането ни в ЕС и уеднаквяването на стандартите няма значение за къде произвеждаш - дали за София, или за Брюксел - стоката трябва да е с еднакви показатели./mont-press.com

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.