1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Каква ще е цената на зърното

Каква ще е цената на зърното

Очаква се тя да тръгне от 160-180 лева за тон, но експерти сочат и възможността да се получи срив в първоначалната цена

 

В Монтанско земеделските производители вече жънат ечемика, а след около петнайсетина дни ще дойде ред и на пшеницата в крайдунавските общини. Засега добивът в различните землища е около 300 кг от декар, а вече има и постижения от 350 кг зърно, което на фона на информацията от страната е добро постижение. Разбира се, фермерите посрещат кампанията със смесени чувства и веднага си поставят въпроса за цената. Засега е ясно, че на пристанището в Бургас фуражният ечемик са продава по 167 лева за тон, а пивоварният вероятно ще бъде с около 15 лева по-скъп. Опасенията са, че с покачването цената на горивата себестойността на зърното ще се увеличи, обаче при търговците цената най-вероятно няма да помръдне. В трите области на Северозападна България до 10 юни 2005 год. има регистрирани официално 42 зърнени търговци, от които само в Монтанско те са 17 на брой. Данните са от Националната служба за контрол по зърното и фуражите.

За пшеницата производителите са по-обнадеждени. Но това зависи изцяло от благосклонността на купувачите на жито. За нашата област това са предимно големите мелници. Очаква се тя да тръгне от 160-180 лева за тон, но експерти сочат и възможността да се получи срив в първоначалната цена, а поводът за това е очакваният висок добив на много места в страната. Затова специалистите твърдят, че решаващ фактор за формиране на цената ще има качеството.

С поскъпването на дизеловото гориво и другите разходи всяко подобно спадане в цената на зърнения пазар може да има неприятни последици върху зърнопроизводството, коментират представители на производителите./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.