1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Коледните звезди цъфтят цяла зима

Коледните звезди цъфтят цяла зима

Клиентите обаче настояват да получат компетентен съвет за това кое екзотично или родно растение цъфти през зимния сезон.

 

Има ли бял или червен цвят, взимайте саксията. Това е съветът, който най-често дават продавачите в магазините за цветя в дните преди Коледа. Все повече хора у нас напоследък откриват в разнообразните цветни витрини красиви подаръци за свои приятели и близки.

Клиентите обаче настояват да получат компетентен съвет за това кое екзотично или родно растение цъфти през зимния сезон. За да съчетаят отглеждането му с украсата в дома. Най-продавана в момента е легендарната коледна звезда. С нея са отрупани не само цветарските магазини, но и импровизираните пазари на открито. Цените й варират от 3,50 до над 50 лв. Според размера естествено. Много хора обаче предпочитат да купят по-скъпите и големи звезди, защото цветето е много капризно за отглеждане и лесно увяхва. Затова пък е невероятно красиво, когато цъфти.

В момента в магазините има червени, бели, розови и даже пъстри цветове. За тези пък, които предпочитат трайната и сигурна украса без много грижи, подходящи са изкуствените варианти. Те са доста сполучлива имитация на истинските, има ги в различни цветове, а цената им е около 8 лв. за бройка.

Малко клиенти разпознават коледарчето, което също цъфти през декември, най-често в ярко червено. Растението е от рода на кактусите, но няма бодли. Гледайте дали на върха на плоските му листа са се появили дребни пъпчици, преди да го купите, съветват продавачките. Ако ги има, от тях ще се развият красиви фуниевидни цветове, които ухаят прекрасно и изпълват цялата стая с аромат.

Сред подходящите за коледна украса е и Ardisia crenata. Цветът на растението със сложно латинско име всъщност напомня дребните зрънца на червения касис. Въпреки че всяка саксия върви с изричното указание на няколко езика, че те не се ядат, цветовете често се поставят в дома като символ на плодородието.

В цветарските магазини вече могат да се намерят и първите пролетни цветя Красиви лалета и минзухари срамежливо надничат от малки саксийки сред екзотичните си събратя.

Много модна тази година е и коледната икебана. В разнообразни по форма поставки са подредени яркочервени цветове и невиждани доскоро у нас причудливи сухи растения. Собствениците на зимни градини да не пропускат да украсят и високите си зелени растения с коледна украса, съветват цветарите. Една обсипана с гирлянди драцена даже може да замени традиционната елха, уверяват те./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.