1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Комасационни проекти в 200 землища у нас до 2020 г.

Комасационни проекти в 200 землища у нас до 2020 г.

Снимка:

Средният размер на икономически ефективните парцели в повечето страни членки на ЕС е 40-50 дка

Средният размер на икономически ефективните парцели в повечето страни членки на ЕС е 40-50 дка, докато в България той е 5,5 дка, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на Национален поземлен форум, организиран от посолството на Кралство Нидерландия, Българска асоциация на собствениците на земеделски земи и Министерство на земеделието и храните.

По думите на Боянова „до 2020 г. се очаква да стартира процедура за доброволна комасация в 200 землища у нас. Европейската практика показва и принудителния, и доброволния начин за комасация. Ние като министерство сме дали като приоритет в програмата за 2020 г. комасацията, но тя трябва да остане доброволна".

„Ние трябва да идентифицираме проблемите. Процедурата е финансово неблагоприятна за малките собственици, често съсобствениците на даден имот не могат да бъдат намерени. Затова предлагаме процедура, в която да може да участва само един от съсобствениците, също така държавата да поеме част от средствата за проектиране, нотариални такси, изготвяне на промените в земеделския кадастър, регистрирането на новата собственост и други", обяви Боянова.

По думите й „МЗХ приема масивите за ползване на ежегодна база като временно решение. Новият програмен период от 2014 г. тропа на нашата врата, като комасацията е много добър процес, но нямаме време, затова ползването по масиви е изключително важно“.

Посланикът на Нидерландия у нас Карел Ван Кастерен заяви, че Холандия е подобна по площ на България, но е номер 2 в света по износ на земеделски култури след САЩ. „Целта е не просто да произвеждате пшеница и слънчоглед, а продукти с добавена стойност като зеленчуци, плодове и месо“, беше неговата позиция, обявена на Националния поземлен форум. Холандският аграрен сектор е един от най-високотехнологичните и когато дойдох тук чувах „ние няма да се занимаваме със земеделие, а с високи технологии“, казах, но те са именно в земеделието, обяви Кастерен.

Вилемайн Ван Аселт, ръководител проекти в Службата за управление на земите и водите на Нидерландия DLG, сподели, че доходността от напояваните земи е с 52% по-голяма от ненапояваните. Тази държавна структура в Холандия работи по комасацията, напояването и подобряването на средата в селските райони. В България DLG е работила по пилотни проекти за комасация в с. Катунец (с Адванс Терафонд АДСИЦ) и за напояване в село Връв (общ. Брегово, обл. Видин) с Агро Тера Север, дъщерно дружество на Адванс Екуити холдинг АД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.