1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Консултативен съвет по тютюна в МЗХ

Консултативен съвет по тютюна в МЗХ

Тютюнопроизводителите настояват за законови промени, които да регламентират национални доплащания до 2020 г.

Консултативен съвет по тютюна е насрочен за днес в Министерството на земеделието и храните. Седмица след като протестиращи тютюнопроизводители блокираха Дунав мост, сега очакват да бъде взето решение за държавното подпомагане на сектора за следващите 7 години. 

Гневни от неуспешния опит на държавата да договори европейски субсидии за тютюнопроизводството, миналата седмица заетите в бранша блокираха 3 контролно-пропускателни пункта на границата ни с Турция, Гърция и Румъния. При среща с производителите министърът на земеделието Димитър Греков им обеща, че към отпуснатите 73 милиона лв. от държавния бюджет за тази година  ще бъдат добавени още 11 млн. лв.  

Сигурност за следващите 7 години ще поискат тютюнопроизводителите на днешния Консултативен съвет. Те настояват за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да регламентират национални доплащания до 2020 г.

Докато тече заседанието, пред МЗХ в мълчаливо присъствие ще изчакват координаторите на различните сортови групи тютюн, уточни за "Хоризонт" Асен Кючуков от браншовата организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.