1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Консумираме мляко и месо с антибиотици!

Консумираме мляко и месо с антибиотици!

Европейският съюз най-категорично забранява да се колят животни и да се използват за храна месец след като те са били лекувани с антибиотици

 

Част от млякото, което се предлага в търговската мрежа у нас, съдържа антибиотици и забранени добавки. Това съобщиха експерти, проверяващи качествата на храните.

Доказването на съмнителните съставки се оказва почти невъзможно, тъй като млякото минава многократно през високотехнологична обработка, преди да се пусне на пазара.

"Националната ветеринарномедицинска служба и РИОКОЗ следят най-строго за чистотата на продуктите, особено за остатъци от антибиотици, тъй като хранителните добавки с този медикамент са строго забранени от Европейския съюз", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

"Европейският съюз най-категорично забранява да се колят животни и да се използват за храна месец след като те са били лекувани с антибиотици", разясни той и подчерта, че през карантинния период са забранени употребата на хранителни продукти от него. След прекратяване на лечението в организма на животното остават малки количества антибиотици. По думите на д-р Тенев те преминават в човешкия организъм чрез консумацията на месо, натрупват се и водят до резистентност.

Впоследствие, когато се наложи болният да ги пие, се оказва, че те не му действат. Това се обяснява с факта, че голяма част от болестотворните бактерии, върху които те действат, са еднакви както за човешкия, така и за животинския организъм.

"Начинът на отглеждане и лечение на животните е от голямо значение за човешкото здраве", каза още д-р Тенчо Тенев. В Европейския съюз, например, са забранени хранителни добавки, съдържащи антибиотици и това се контролира изключително строго.

Има разписани дори специални изисквания за лечението на животните с тези медикаменти. Дали това се спазва у нас, особено на село, е трудно да се каже.

"Преди години контролът беше много лесен. Дали е даван антибиотик на кравата или не, се познаваше по млякото. Ако то не се подквасваше, беше ясно, че са я тъпкали с лекарства. Знаеха го и обикновените селскостопански производители и избягваха да го правят", каза държавният здравен инспектор.

"Новите модерни технологии за кисело мляко сега обаче подквасват без проблем и продукти с лекарства. Затова по този показател вече не може да се засече дали в млякото има или няма антибиотици", твърди лекарят. Някои бактерии у човека и животните са еднакви, заразите се предават безпроблемно.

В същото време съмненията за внос на забранено сухо мляко от Китай в България се засилват. У нас в момента се вкарва предимно продукт от Украйна. За да се намалят разходите обаче, вносители предпочитат китайски млека, като пренебрегват факта, че са строго забранени.

Схемата, по която се сменя произходът на стоката, е класическа. За внесено мляко от Китай се изготвя фалшив сертификат и по документи то става украинско. Вариантът да се провери е от Националната ветеринарномедицинска служба да изпратят запитване до страната производител дали оттам е издаван сертификат с подобен номер.

Служители от агенция "Митници" признават, че Украйна е сред рисковите страни. Възможността етикетите да се сменят още там също не се изключва. Това става, ако в митнически склад има мляко с украински произход, което се сменя със забраненото китайско и то вече тръгва към България.

Схемата е възможна само при висока степен на корупция от украинска страна, смятат родните митничари. Ако тя е налице обаче, откриването на произхода става невъзможно.

Запознати с митническото разследване и разузнаване твърдят, че по същия начин у нас от години влизат меса, забранени за внос в Европейския съюз.

Разследване на месна афера доведе и до разплитане на една от най-големите злоупотреби със средства по САПАРД. На нея антимафиоти попаднали, след като започнали да нищят контрабанда на 3800 тона заешко месо с произход Китай. В хода на разследването станало ясно, че месото се преопакова в птицекланица в сунгурларското село Чубра и се внася в ЕС като българско. Така цената се вдига тройно.

Служителите от отдел "Контрабанда" в бившата ГДБОП установили, че стоката се разтоварвала в птицекланицата в Чубра и бившите складове на "Родопа" в София. В Чубра месото се размразявало и било препакетирано, но вече на етикета пише, че е произведено в България и Аржентина. Причината била, че двете страни имат право да изнасят стоката в ЕС. Бутчетата се внасяли у нас по 1 евро за килограм, а в ЕС се продавали по 4 евро. Установено е, че за периода 2002-2004 г. са изнесени в ЕС 3800 тона "българско" заешко и пилешко месо.

Служители от МВР смятат, че има още една класическа схема за внос на месо от Китай. При нея пратката пристига на пристанище Варна. По документи месото е за трета страна (Македония), където вносът на китайско месо е разрешен. Тировете тръгват към Македония, но празни, тъй като стоката е разтоварена в България.

Само преди два месеца разследване по "Нова телевизия" показа как 15-годишно месо от Бразилия, което е хуманитарна помощ за Косово от резерва на американската армия, продължава без проблеми за България, където се продава./news.club.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.