1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Консумирането на фруктоза може да увреди черния дроб

Консумирането на фруктоза може да увреди черния дроб

Изводът е направен след научни експерименти с животни, които са поемали по-малко храна и въпреки това са страдали от затлъстяване

 

 

Съмнението, че съдържащите захар напитки влияят върху развитието на чернодробните заболявания, се засилва от резултатите на проведени с животни експерименти. Това беше съобщено на годишна среща на американската Aсоциация за изучаване на чернодробните заболявания /AASLD/ в Бостън.

Д-р Ина Бергхайм от университета в Хокенхайм в Германия и нейни сътрудници са изследвали влиянието на подсладената със захар вода върху черния дроб при мишките. Някои от животните са имали свободен достъп до захарна вода, докато другите са получавали разтвор с изкуствен посладител. Мишките, хранени със захарни напитки, поемат по-малко храна, но имат по-голямо тегло.

Изследването на черните дробове на животните показва, че затлъстяването на този орган се среща обикновено при групата, хранена със захарен сироп, особено ако са поемали типа захар, наречен фруктоза.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.