1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Корнелия Нинова: Държавата ни ще губи по 1 милиард лева годишно от свитото производство на тютюн

Корнелия Нинова: Държавата ни ще губи по 1 милиард лева годишно от свитото производство на тютюн

Снимка:

Финансовото подпомагане в сектора ще се извършва по правилата на Европейското законодателство и с национални доплащания

"Новоприетият Закон за тютюна е поредната стъпка на ГЕРБ и правителството за ликвидиране на този отрасъл у нас. Държавата ни ще губи по 1 милиард лева годишно от свитото производство на тютюн, за сметка на вноса и в интерес на големите фирми", коментира депутатът и областен лидер на БСП в Благоевградско Корнелия Нинова, цитирана от Дарик радио.

"От деня на влизането на този закон, финансовото подпомагане в сектора ще се извършва по правилата на Европейското законодателство и с национални доплащания, но ако Министерски съвет реши да включи сумите в държавния бюджет, фонд "Тютюн" се закрива. Неговите активи, пасиви, права и задължения, се прехвърлят към Министерство на земеделието и храните, респективно към ДФ "Земеделие", обясни червеният депутат Нинова.

"Занапред тютюнопроизводителите трябва да са вписани като земеделски производители, под назора на ресорния министър. До този момент те се регистрираха като производители по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Отпада възможността окачествяването на реколтата да става по ред, определен в договора от купувача и производителя. Остава старият текст, съгласно който задължението на фирмите - изкупвачи е да платят продукцията в 30-дневен срок. Отпада и досегашната уредба, при която всяка година МС до 31 януари определяше минимални изкупни цени на тютюна по тип, произход и класа", информира Корнелия Нинова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.