1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Корнелия Нинова: Тютюнопроизводството има нужда от подпомагане

Корнелия Нинова: Тютюнопроизводството има нужда от подпомагане

Снимка:

Намалява обемът на произведения в България тютюн

Тютюнопроизводството има нужда от подпомагане, както чрез националните плащания, така и чрез всички фондове от европейското законодателство. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова, при обсъжданията на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия с вносител Министерски съвет, предаде агенция „Фокус”.

Според Нинова - с 1/3 намаляват площите за засяване на тютюн, намалява обемът на произведения в България тютюн, който е ценена и търсена стока в чужбина, като 90% от българския тютюн се изнася извън България.

Този сектор има нужда от подпомагане, както чрез националните плащания, така и чрез всички фондове от европейското законодателство, а приходите от сектора могат да се използват за здравеопазване, образование, пътища и други.

„Ще се ползва ли с подпомагане от националния бюджет това производство? Политиката, която провеждате, слага край на един сериозен икономически сектор и поставя в криза около 100 000 души”, подчерта депутатът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.