1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Краят на жътвата в Плевенско вече се вижда

Краят на жътвата в Плевенско вече се вижда

 

Цялата техника в Плевенска област е "впрегната" в жътвената кампания, краят на която вече се вижда. Това показват данните на областната дирекция "Земеделие и гори". От 11-те общини в областта стопаните –кооперации и арендатори, са подали информация за последни дни на тазгодишното прибиране на зърното от полето.

Към 4 август около 94% от зърното е ожънато. В две общини – Кнежа и Левски, зъропроизводителите вече са приключили с кампанията. В отделни землища и в другите общини има кооперации и арендатори, които са завършили успешно жътвата на хлебното зърно. Пред приключване са стопаните в Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник и Искър. Най-голямата община в областта – Плевен, все още е на 83 процента от жътвата, но тук работи и най-много техника и се очаква земеделските производители да наваксат закъснението. Общо 350 комбайна работят на полето в Плевенско в момента, съобщават още от областната дирекция "Земеделие и гори".

До 4 август стопаните са произвели общо 311 714 тона хлебно зърно при среден добив за областта 344 килограма от декар. Най-високи са средните добиви на зърнопроизводителите от община Плевен – 380 кг/дка, от община Долни Дъбник – 379 кг/дка и от общините Кнежа и Никопол, където стопаните са прибрали по 372 кг/дка./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.