1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Ленокс фроузън фрутс" обновява хладилната си база до Троян

"Ленокс фроузън фрутс" обновява хладилната си база до Троян

 

Дружеството "Ленокс фроузън фрутс" ще инвестира около 2 мил. евро за обновяването и оборудването на хладилната си база край Троян. Това съобщи управителят на фирмата Божидар Петков. Той уточни, че средствата ще бъдат изразходвани предимно за хладилна техника и технологии. "Искаме да внедрим нови технологии в отглеждането, изкупуването, преработката и опаковката на суровината, която обработваме, предимно малини, къпини, ягоди, боровинки, шипки, трънки и някой други плодове, обясни Петков. Той каза също, че технологичният процес се променя изцяло. До миналата година сортирането е ставало ръчно, сега се използва сортираща машина, която отговаря на изискванията на системата НAССP.

Плановете на "Ленокс фроузън фрутс" за 2007 г. предвиждат преработка и износ на около 500 т продукция - ягоди, малини, къпини, череши, вишни, сливи, боровинки, трънки, шипки, черен бъз и арония .

"Имаме намерение да възобновим традицията на малинопроизводството в област Ловеч, защото има огромен недостиг на суровина, има търсене, но ако производството продължи с досегашните темпове, методи и технологии, то пак няма да е конкурентоспособно", смята Петков. Според него, за да спечелят, производителите трябва да търсят ефективност, а не само високи изкупни цени, защото след присъединяването ни към ЕС цените няма да се повишат. Причината е, че с нас в ЕС влезе и Румъния, която е един сериозен доставчик на диворастящи плодове - къпини, боровинки и дренки. Така че, за да бъдат българските производители конкурентни на сърби, румънци и китайци, те трябва да се стремят към ниска себестойност на продукцията, като прилагат нови технологии, при които средният добив да е над 1200 кг от декар.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.