1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Липсват заявки за изкупуване на ориенталския тютюн от производителите в община Казанлък

Липсват заявки за изкупуване на ориенталския тютюн от производителите в община Казанлък



Към момента нито една търговска организация не е заявила, че ще изкупи ориенталския тютюн от производителите в района, поясниха от общинския отдел "Агроиндустрия". До края на януари не са заявени количества тютюн от фирма изкупвач, на база на които да бъде отпусната квота от Министерството на земеделието и горите.

За реколта 2004 г. към 21 октомври Община Казанлък е дала предложение в министерството за 1145 дка ориенталски тютюн – 183 тона, 750 дка сорт "Виржиния" – 150 тона и "Бърли" – 300 дка – 57 тона. До 29 януари от министерството са одобрени едва 165 дка "Виржиния" и 26 дка "Бърли".

Складовете на купувача на тютюн от района, БТ "Слънце"-Стара Загора, в момента са пълни с ориенталски тютюн. Търсенето на този сорт на пазара е голямо, но вероятно предстоящата приватизация на Булгартабак ограничава изкупуването му, предполагат от "Агроиндустрия".

Със съдействието на отдела се очаква Български тютюни-Пазарджик да изкупи 78 тона ориенталски тютюн, което означава, че половината количество от този сорт ще остане по складовете на производителите. До 15 февруари се очаква Министерството на земеделието и горите да отпусне квота за ориенталския тютюн./focus-news.net

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.