1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Литекс Комерс" инвестира 8 млн. лв. в лозови насаждения

"Литекс Комерс" инвестира 8 млн. лв. в лозови насаждения

 

До момента в лозови масиви с червени сортове грозде в Ловешко са инвестирани 8 млн. лв. Предстои още 4 млн. да бъдат вложени в бели сортове, съобщи Гриша Ганчев, собственик на холдинга "Литекс Комерс". Гроздето се използва в ловешкия завод "Винал" АД, който е част от холдинга. Гриша Ганчев официално постави началото на гроздобера в масивите край село Слатина на 24 септември. Според него очакваната реколта от младите насаждения през тази година е 600-700 кг от декар.

"Литекс Комерс" стопанисва общо 200 дка лозови насаждения, намиращи се на територията на община Ловеч. Най-големите масиви са край селата Дойренци, Слатина и Владиня. Отглеждат се три сорта грозде, от които се добиват червени вина - "Каберне", "Пино ноар" и "Мерло". По време на гроздобера са ангажирани сезонно около 600 работници. За поддръжката на лозята пък целогодишно се грижат около 200 души.

Намерението ни е да засадим още 1 000 дка с бяло грозде и да коригираме и качествата на виното, каза още Гриша Ганчев. Това ще стане с помощта на нови технологии, които са на стойност около 2 млн. евро. Основните пазари, на които се продава ловешкото вино, са в Германия, Полша, Англия, Русия и Америка./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.