1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лошите дни за българското земеделие свършват

Лошите дни за българското земеделие свършват

Зам.-министърът Бойко Боев се срещна във Владимирово със земеделски ръководители

 

В четвъртък заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев посети село Владимирово и се срещна тук със селскостопански производители, арендатори и ръководители на земеделски кооперации, някои от които бяха дошли от далечни селища на областта. Министър Боев беше придружаван от народния представител от БСП Васил Калинов. Срещата-разговор се проведе в стопанския двор на земеделска кооперация "Житен клас" с председател Димка Сретениева. Тя премина в дух на доброжелателност и стремеж на присъстващите да се информират колкото се може повече за това, какво прави агроведомството и управляващата коалиция за решаването на множеството от проблеми, които пречат на т. нар. преход и реформата в селското стопанство да завършат по-бързо и благоприятно за земеделието.

Кооперация "Житен клас" е създадена преди 11 години. Освен традиционното растениевъдство тук има и животновъдство, в което са заети 20 работници. Общата обработваема площ на земеделската земя е 24 000 декара и 4000 дка за лично ползване. Добивите тази година са 460 кг от декар пшеница, 350 кг ечемик и 160 кг от дка слънчоглед. Средносписъчният състав на работещите през годината е около 90 човека. Земята е уедрена, редовно се дава аренда на базата на договорите. "Житен клас" работи по всички правила на финансовите закони, издава редовни документи и си плаща данъците. Това обаче почти всяка година я държи с минимална печалба и не могат да се отделят пари за капиталовложения, особено за машини. Направени са доста разходи - за проект и платено мито на зърнокомбайн "Дон". Впоследствие инвестицията не се осъществява.

За това, какво е осигурил за земеделските производители държавен фонд "Земеделие", говори директорът на областната централа Любомир Минчев. Той подчерта, че кредитите и субсидиите за семена от пшеница и изкуствени торове за около 200 000 дка с есенници са раздадени. Имало е и още желаещи, но възможностите на областната дирекция са се изчерпали.

Бойко Боев отговори изчерпателно на всички въпроси. Той се спря най-напред на нуждата стопаните да сеят със сертифицирани семена, които гарантират получаването на добър и изравнен и здрав посев, който да гарантира добри добиви. На забележката на някои от присъстващите, че парите от фонда идват късно, Боев отговори, че производителите трябва да си осигурят краткотрайно кредитиране от банките, за да засеят навреме и качествено, а след това да им върнат парите когато се оправят с фонда. Според него не бива да се сее без да е извършено предсеитбено торене, защото подхранването през пролетта подпомага предимно растежа на стъблото. На твърдението, че програмата за развитието на земеделието в Северозападна България е създадена за по-богати производители, беше отговорено, че това само на пръв поглед е така. Ако добре се вникне във всяка точка ще се разбере, че изтъкваното като трудност има за цел да ликвидира някои недостатъци и да елиминира онези, които искат да играят на дребно.

Вярно е, че почти никой не контролира частните земеделски производители. Никой не знае те плащат ли ДДС, какви са добивите им, дават ли аренда на хората, чиито земи обработват. Този въпрос постави Венета Димитрова от с. Комощица. За септември кооперацията в селото е внесла 100 000 лева за ДДС, вместо да ги вложи в сеитбата. Министър Боев отговори, че има мнение ДДС за земеделските производители да стане например 10 на сто, но това не може да го реши агроминистерството. Имаше и предложение кметовете да заверяват арендните договори, но това трябва да реши Народното събрание. Предстои обучение на експертите по правилата, договореностите и субсидиите, които ще получаваме от Европейския съюз.

Заместник-министърът не смогна да отговори на въпроса за връзката с квотите за зърно и пустеещите земи в Северозападна България. Но накрая той беше оптимист, че лошите дни за българското земеделие свършват./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.