1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лозарите очакват ниска реколта от грозде

Лозарите очакват ниска реколта от грозде

Хладното и дъждовно лято е съсипало голяма част от гроздето

 

От 15 години насам не е имало по-лоша реколта от грозде, съобщиха вчера лозари. Те очакват с около 50 кг по-ниски добиви от декар грозде. Хладното и дъждовно лято е съсипало голяма част от гроздето. Опустошителните градушки, които се изсипаха в много райони на страната през последните дни, и маната допълнително оказват негативно влияние върху качеството и количеството на гроздето.

Лозовите масиви са слабо до средно заразени с мана, потвърди директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Росица Горанова. Не може да се каже, че мерки не са взети, тъй като служба "Растителна защита" още от май е регистрирала инкубационни периоди на мана по лозята. Обявихме и допълнителни пръскания за запазване на насажденията, каза още Горанова.
По предварителни данни на агенцията тази есен се очаква да бъдат прибрани около 200 000 т. грозде, което е с около 23 000 тона по-малко от миналата година.

От началото на годината са засадени 12 700 дка нови лозови масиви. За да докажем договорените 1 530 000 дка за лозарството по глава "Земеделие", е нужно да се създават 30-40 хил. дка нови лозя годишно.

Няколко седимици преди началото на гоздобера лозарите се надяват септември да има повече слънчеви дни, за да се подобри качеството на реколтата./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.