1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лозаро-винарският сектор е един от водещите в целия земеделски отрасъл

Лозаро-винарският сектор е един от водещите в целия земеделски отрасъл

Снимка:

Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев

Лозаро-винарският сектор вече е един от водещите в целия отрасъл "Земеделие". Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев, предаде Агенция "Фокус".

По отношение на усвояемостта на средства от Европейския съюз също секторът е сред водещите в страната, каза Коев. Той посочи, че по мярката за преструктуриране и конверсия на винените лозя определеният за България бюджет за финансовата 2009-2010 година, т.е. миналогодишният бюджет, е бил 17 114 000 евро, като договорираните инвестиции са на стойност 14 931 354 евро или 87,2% от определения отчет, от които реално изплатените проекти са на стойност 13 502 000 евро или 78,9% от предвидените бюджет за финансовата 2009-а година.

Коев коментира, че площите, които са засети с лозя през 2010 година са 95 096 ха, като новозасетите лозя от 2000 до 2010 година са 13 487 ха. По отношение налагането на българските вина на европейския пазар и конкуренцията в бранша инж. Красимир Коев заяви, че освен конкуренция в лицето на големите винопроизводители във Франция, Испания, Португалия и т.н. трябва да се отчете и фактът, че конкуренцията от новия свят е сериозна. Той посочи, че в момента има страшно много вино, което се задържа от предни години заради кризата, тъй като не е могло да се реализира.

Експертът подчерта, че от друга страна българските лозя са с по-ниска продуктивност и посочи, че ако средният добив от декар в България е от 500 до 700 кг, то във Франция, Италия или Испания има лозя, които дават добив до 2-3 тона. „На единица площ ние и французите влагаме еднакви средства и труд, но добивът при тях като е пет пъти по-голям, получават по-големи печалби”, коментира изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. Той добави, че това не зависи единствено от климатичните особености, но и от сортовете, които засаждат.

Инж. Красимир Коев посочи, че по мярката за преструктуриране и конверсия на винените лозя има отделени средства за специални съоръжения, които се изграждат и от които се повишава добивът на лозята.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.