1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малка надежда за зърнопроизводителите

Малка надежда за зърнопроизводителите

Агенция ще интервенира на пазара 500 000 тона зърно по 200 лева

 

Промени в Закона за зърното гласува на първо четене Народното събрание, които предвиждат създаването на интервенционна агенция за контрол върху съхранението и търговията със зърно. Мотивите за промените в закона са внесени от група депутати от левицата, а техен главен застъпник е левият депутат от Монтанско Васил Калинов. Те са, че Държавен резерв и военновременни запаси като институция, въпреки изградената система за контрол и за намеса на зърнения пазар, не е могла да изпълнява функциите си.

Създаването на интервенционна агенция ще наложи условия за подобряване контрола и прекратяване на измамите със зърно. Агенцията ще има и пълен контрол върху складовете за съхранение на зърно и стоковите борси в страната. Според замисъла от обсъждането, това ще стане част от разплащателната агенция, която трябва да създадем по силата на договора ни с Европейския съюз. Новата структура годишно ще може да интервенира на пазара 500 хиляди това зърно на цена от 101 евро за тон и по този начин ще улесни производителите през пролетните месеци за движението на цените без възможности за спекулация около тях.

В средите на зърнопроизводителите усилено се говори, че някой трябва да сложи ред в търговията със зърно, след като самите производители не могат да се консолидират и се разберат по ценовата си политика. Със създаването на интервенционната агенция мнозина се надяват, че времето на голото съчувствие към зърнопроизводителите вече отминава. Но и те трябва да направят нужното, за да останат лоялни един спрямо друг. Защото се видя, че досегашният разнобой води към все по-сигурно обедняване./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.