1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Маслобойните пълни със слънчоглед, свалят цените

Маслобойните пълни със слънчоглед, свалят цените

Средният добив в Добричко е 220 кг от декар, което е с 40 кг повече спрямо миналата година

 

Цената на олиото пада, съобщиха търговци. Във Видин продават наливно слънчогледово масло само по 1,30 лева. Само преди седмица слънчогледовата мазнина струваше 1,55 лв., което е с 25 на сто повече. С десет стотинки по-скъпо се харчи бутилираното, което доскоро можеше да се намери на цени от 1,60 до 2,10 лева. Имаме много суровина и това е причината да свалим цената, обясниха от маслобойната "Братя Милчеви" ООД в град Дунавци.

Такава евтиния не е имало от години, радват се домакините. Дойде ли есен, търговците бързат да вдигнат цените, защото хората купуват повече за туршиите, казва пенсионерката Величка Тошева, докато пълни торбата с бутилки.

Спад в цената на олиото има в цялата страна. Въпреки това в някои магазини все още се продава и от скъпото. Това са предимно стари количества, купени на по-високи цени, оправдават се търговци. Те са се запасили с големи количества и стоката им залежава, обясниха от бранша.

Поевтиняването на олиото се дължи на добрата реколта от слънчоглед. Средният добив в Добричко е 220 кг от декар, което е с 40 кг повече спрямо миналата година, съобщиха от областната управа. В складовете вече са прибрани 175 хиляди тона семе. През миналата година бяха засети над 1 млн. дка в Добруджа. Заради добрата реколта се очаква бутилираната мазнина да поевтинее още до края на годината./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.