1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Месопреработвателният сектор ще се стабилизира до 2007 г.

Месопреработвателният сектор ще се стабилизира до 2007 г.

България трябва сама да задоволява нуждите си от говеждо месо

 

В настоящия момент България не може да задоволи със собствено производство необходимостта от суровина в месопреработвателния сектор, каза министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме по време на парламентарния контрол. Той допълни, че министерството има ясна и последователна политика, в резултат на която до 2007 година секторът трябва да се стабилизира.

По думите на министър Дикме след три години България трябва да може да задоволява със собствено производство на говеждо месо нуждите на страната. Според разчетите на министерството на земеделието, предвид големия потенцал за износ на агнета, се планира увеличение на производството на овче месо.

Към момента България има 4 850 чистопородни крави от месодайни породи и висококръвни кръстоски. В тази връзка фонд "Земеделие" ежегодно осигурява субсидии за закупуване на елитни месодайни животни и семенна течност за изкуствено осеменяване, посочи министър Дикме. Земеделският министър съобщи, че съгласно договореност с Европейския съюз премия ще получават всички налични овце и кози майки.

По данни на агростатистиката те са 1 998 527 броя. По думите на Дикме в този сектор министерството има политика за развитие на отрасъла, която предвижда внос на елитни овце от Франция и увеличаване на производството в страната. С последния подписан договор с френското правителство вече е в ход внасянето на нова порода овце, която е изключително месодайна, допълни Дикме. /Dnevnik Online

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.