1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Метереологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно

Метереологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно

Снимка:

Министър Греков: Работим активно, за да защитим реколтата от градушки

Работим активно, за да защитим реколтата от градушки. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на първия Консултативен съвет по зърно, проведен след встъпването му в длъжност. „Досега Изпълнителната агенция по борба с градушките е защитавала едва 25% от обработваемите площи. Наша основна задача е да покрием по-големи площи и да увеличим производителността, като подсигурим земеделските производители” каза министър Греков.

Той разкри, че метереологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно, пшеница и царевица. „Диалогичността между отделните институции е изключително добра, което ни помага в борбата с времето. В момента работим за увеличаване на капацитета на агенцията за борба с градушките, за да сме сигурни, че подкрепяме усилената работа на земеделските производители и увеличаване на родната продукция”, подчерта министър Греков.

„За първи път се случва министър на земеделието и храните да обърне такова внимание на големия проблем с градушките”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика. По тяхна оценка, се очаква производство от 4,7-4,8 млн. тона пшеница и 700-800 хил. тона ечемик.

Складовете за съхранение на зърно са в добро състояние, като са готови да приемат зърното, произведено в страната. Националната служба по зърното контролира 32 публични склада с обща вместимост 11 267 134 тона. Общият ресурс зърно от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, оризова арпа, ръж и овес реколта 2012 г., с който страната разполага към 31 май 2013 г. възлиза на 9 259 334 тона, информираха от Националната служба по зърното, като пшеницата е 4 784 453 тона.

Браншовите организации адмирираха усилията на министъра на земеделието и храните, за разрешаването на проблемите им. Според плана по закона за съхранение и търговия със зърно, до настоящия момент експертите са извършили 221 проверки на публични складове и зърнохранилища и 484 проверки на други обекти за съхранение на зърно. В световен мащаб се очаква повишен добив на зърнени култури, който ще определи цената им, в зависимост от търсенето и предлагането на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.