1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министърът на земеделието: Селското стопанство е във възходящ тренд

Министърът на земеделието: Селското стопанство е във възходящ тренд

Снимка:

По-голям е интересът към мегафорума за агробизнес, вино и храни, отбеляза Десислава Танева при откриването

Възходящ тренд на производството се наблюдава в  почти всички отрасли на селското стопанство, подчерта министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването  на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Международен панаир Пловдив. Събитието е  единствено по рода си на Балканите, а неговото второ издание е по-мащабно от предишното.

По-големия интерес към проявата отбеляза и министър Танева в приветствието си, преди да пререже лентата.  Мегафорумът  продължава от 24 до 28 февруари 2016 г. с участието на над 670 компании от 29 държави. 

Под егидата на Министерството на земеделието са четирите най-значими изложения, включени в него – Международната селскостопанска изложба „Агра“ със специализираната изложба „БиоАгра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти.В рамките на инициативата са също „Апи България“ - за пчеларство,  и  „Вкусове от Италия“ - за храни и вина. Така се обхваща цялата верига от нивата до трапезата.

По-голямо е  чуждестранното участие и в „Агра“, и във „Винария“, а българското става по-силно като ниво на презентираните продукти.  Заради големия интерес е разширен Градът  на виното, където съвместно се презентират  вина, спиртни напитки и  храни  от участници в изложбите „Фудтех“ и „Винария“, на която се завърнаха известни български изби.

Всичко това е знак, че редица важни отрасли влизат в по-висока орбита, заяви при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. „Забелязваме тенденция  доста фирми да участват в по 2-3 наши изложения през годината. Очевидно, бизнесът започва пазарна експанзия“, отбеляза д-р Иван Соколов на пресконференция преди старта на мегафорума.

Участниците в него демонстрират модерни технологии, техника, оборудване и материали за над 150 бранша.  Научните институти от състава на Селскостопанската академия показват последните  си разработки.  В Конкурса за иновации се състезават 35 новости. Експозициите са  разположени в шест палати и откритите площи край тях в панаирния комплекс в Пловдив.

Съпътстващата програма  включва 48 събития. Освен делови и научни прояви, в нея има художествени изложби, фолклорни спектакли, дегустации на вина и храни,  кулинарни демонстрации и конкурс „Изборът на потребителя“.

Очакват се над 30 000 посетители от страната и чужбина. Международен панаир Пловдив отново е осигурил награди за тях  -  прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове  Earth Way и Tyrolbox за  бране на плодове. Гостите  могат да се включат в  анкета и да пуснат попълнените карти  в урна. Талоните се получават заедно с входния билет, чиято цена е пет лева, а за  ученици, инвалиди и пенсионери струва 3 лева.

Изложбите са отворени всеки ден от 9 до 18 ч., а на 28 февруари – до 14 часа. Час преди края ще бъдат обявени имената на посетителите, спечелили награди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.