1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млечна дупка може да се отвори в страната през 2004 г.

Млечна дупка може да се отвори в страната през 2004 г.

Преработвателите искат сами да дават и гарантират кредитите си

 

Министерството на земеделието и горите напоследък е атакувано от Асоциацията на млекопреработвателите с твърде конкретно искане. То е за откриване на две кредитни линии на стойност 40 млн. лева. Според производителите е належащо с тези средства да се отпускат заеми на фермерите, за да си купуват животни и фураж.

Според експертите на асоциацията кредитите могат да бъдат гарантирани от млекопреработвателните предприятия, защото те най-добре знаят на кого да се предоставят средствата и кои са лоялните производители в бранша от всеки регион и всяко селище. Това твърди шефът на организацията врачанинът Димитър Зоров. Според него млекодайните животни в страната намаляват с такива драстични темпове, че ако не се вземе тази мярка през 2004 година страната може да се окаже с голям недостиг от мляко и млечни продукти. Защото във фермите на България днес положението е като на война, само дето няма бомби, коментира Зоров.

Бюджетът на държавен фонд "Земеделие" обаче е свит по държавнически причини, парите продължават да се дават от неговите бюрократично родени структури по области, ако си дал процент на фонда, ако си регистриран на село... и още много ако, като в това време обратно ти прибират тлъст процент от предоставения кредит. Затова фермерите говорят, че 2004 година се очертава като военна - едни ще умрат геройски, други отново ще умеят да прибират кредити и субсидии по неведоми пътища и ще богатеят. И всичко това без да е обявено военно положение.

В област Монтана състоянието на млечното говедовъдство не е по-различно от това в страната. След тоталното му разбиване и ликвидиране на почти цялата материална база повечето животни бяха изклани. Тези, които останаха като единици по частните дворове, дори и при добри грижи, не могат да дават мляко с качество, което се изисква по новите ветеринарни документи. Само на няколко места в областта ни съществуват все още ферми, които имат по над 50 животни. Въпреки липсата на финансови средства не за модернизация на фермите, а просто за поддържането им в добро състояние, там все още може да се говори за някакъв ред и извършване на нещо, което наподобява племенна дейност.

Някои специалисти обаче са на обратното мнение. А то е, че начинът на извършване на племенната дейност при тези условия е с почти нулев ефект. Известно е, че успели фермери от страната благодарение на сътрудничеството с едноличен търговец "Селект" - Стара Загора, могат да ползват вносна семенна течност от елитни бици като в същото време фирмата им гарантира при спазване на определени условия увеличаването на млеконадоя минимум с 1000 литра за периода на една лактация. В същото време специалистите от старите структури по селекция в животновъдството гледат с неодобрение на тези новости и създават бюрократични спънки, ако фермерите поискат да ползват помощ от държавен фонд "Земеделие" за отглеждане на племенни животни. В област Монтана такива прецеденти все още няма, защото няма и новости в млечното животновъдство. Фермерите, които в 99 на сто са дребни стопани, се мъчат да се задържат в бранша с цената на неимоверни усилия. Но статистиката сочи, че за три години поголовието на млекодайния едър рогат добитък в Монтанско е намаляло почти два пъти. Сега тук се отглеждат 8960 крави и около 500 биволици. Броят им обаче продължава да намалява. Млекопроизводителите не са доволни от цената на суровината им, защото с нея не могат да си покрият разходите, големи са и разходите за доказване документално, че млякото е с нужното качество. Цената на млякото в различните млекосъбирателни пунктове е различна и това принуждава производителите да карат суровината си от едно селище в друго, за да получат повече пари. Това обаче също са разходи.

Затова няма нищо учудващо в искането и настояването пред държавата от страна на преработвателите, които искат сами да си гарантират кредитите. Защото досега пари са вземали и нелоялни млекопроизводители. Експерти от агроминистерството реагираха на призива и обещаха въпросът да бъде разгледан, но трябвало технологично време, за да се измисли начинът, по който да се отговори сериозно на подобна икономическа оферта. Начинът може и да бъде измислен добре, но откъде ще дойдат парите, след като бяха орязани от фонд "Земеделие" за 2004 год.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.