1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млечните ферми се проверяват регулярно

Млечните ферми се проверяват регулярно

Ще се субсидират само стопанства, които попадат в първа категория

 

От Националния млечен борд съобщават, че много фермери се оплакват от некоректност при категоризацията на фермите им. Затова се налага да се организира вземането на нови проби от всички стопанства I и II категория. Така ще се осигури пълна проследяемост на млекопроизводството и млекопреработката.

Във връзка с информацията, че от 1 април т.г. НВМС ще организира официален контрол с вземането на проби за общ брой микроорганизми, соматични клетки и инхибитори, специалистите коментират, че контролът върху качеството на суровото мляко е динамичен процес и се извършва от ветеринарните лекари на всеки два месеца. За да бъде една ферма в първите две категории, зависи от състоянието на производствената база, която трябва да отговаря на определени условия, свързани с екологичните норми, начина на работа според степента на механизацията, хуманното отношение към животните, съхранението на млякото и проследяването на неговото качество и др.

Регулярните проверки, които се извършват от експертите на РВМС, могат да "качат" една ферма от втора в първа категория, ако тя е подобрила качеството на добиваното сурово мляко и обратното. Ако качеството на млякото е влошено според фиксираните параметри, фермата отива във втора категория.

Националната политика в отрасъла е насочена към подпомагане на производителите на качествено мляко и се предвижда субсидиите да бъдат насочени само към ферми първа категория.

В област Монтана в първа категория са регистрирани 48 млечни ферми, а във втора - 108.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.