1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млечните квоти ще се отчитат с магнитни карти

Млечните квоти ще се отчитат с магнитни карти

Вече месец в страната пробно се въвежда квотната млечна система

 

Фермерите, които произвеждат за пазара, ще отчитат произведените и продадени количества мляко с магнитни карти. С тях ще се контролира дали те се вместват в годишната им квота, определена от земеделското министерство, съобщи Цветан Димитров, шеф на дирекция "Животновъдство" в агроведомството.

Вече месец в страната пробно се въвежда квотната млечна система. Тя въвежда ред в изкупуването на суровината, като премахва прекупвачите и обвързва пряко производителите и преработвателите на мляко. Държавата води регистър на всеки производител и мандра, които всеки ден се отчитат за продаденото и преработено мляко. България договори с Евросъюза всяка година за пазара и за мандрите да се произвеждат 947 хил. т сурово мляко и тази квота не може да бъде превишена. Количествата се разпределят между фермерите според декларираното от тях производство. За последните две години стопаните декларираха месечното и годишното си производство и въз основа на тези данни вече са разпределени квотите между 118 хил. дребни стопанства и големи ферми.

До миналата година в страната имаше над 200 мандри и 3800 пунктове за изкупуване на мляко, но след въвеждането на квотната система нерегистрираните изкупвачи ще отпаднат. Според закона мандрите не могат да купуват от производители без квота, а пък производителите не могат да сключват договори с мандри, които не са получили лиценз от земеделското министерство.

От днес започва проверка на мандрите, които ще изкупуват сурово мляко и които задължително ще сключват договори с фермерите. Близо 700 компании са подали заявления да бъдат лицензирани като изкупвачи, но колко от тях ще бъдат одобрени ще се разбере след проверката на инспекторите по места, обясниха още от агроведомството. Очаква се изкупвачите да бъдат одобрени до началото на юни, след което ще се включат в регистър.

До 6 месеца агроминистерството ще подготви и национален софтуер за регистриране на квотите. Той ще се разработи с помощта на Германския център за техническо сътрудничество (GTZ). Системата ще включи пълния списък с фермерите и лицензираните изкупвачи. Тя ще въвежда и данните от магнитните карти на фермерите, които всеки ден трябва да декларират произведеното и продаденото мляко. Мандрите задължително ще дават гаранции за производителите, с които имат договори. В случай че някой фермер превиши квотата си, Евросъюзът ще го глобява с 27 евроцента за литър и тези санкции ще се изплащат от преработвателите чрез внесената гаранция. Размерът на тази гаранция се уточнява.

Еврокомисията е поискала от българските експерти да обявят броя на фермите, които отговарят на европейските критерии за качество. Предварителните разчети сочат, че в страната вече има 4900 ферми, които осигуряват 48 на сто от суровината за преработвателния сектор.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.