1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопроизводители от Северна България се събират в петък в Плевен

Млекопроизводители от Северна България се събират в петък в Плевен

 

На 16 април, петък, от 11 часа в салона на втория етаж в сградата на ОАПС в Плевен ще се проведе срещата на млекопроизводителите от Северна България с представители на мандрите и на областните дирекции "Земеделие и гори".

За участие е поканен и зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. Ще припомним, че преди десетина дни млекопроизводителите огласиха декларация, която адресираха до Министерството на земеделието и горите, Асоциацията на млекопроизводителите и до всички медии.

В нея се подчертава, че "фермерите са възмутени от организираните действия на всички млекопреработвателни предприятия, които драстично намаляват изкупните цени на суровото мляко, без да има пазарни предпоставки за това".

Тези действия са едностранни и не са съгласувани с млекопроизводителите, пише още в декларацията. Фермерите посочват, че намаляването на цените на суровото мляко е необосновано в момент, когато техните усилия са насочени към опазването на млечното животновъдство при високите цени на фуражите.

Опасенията им са, че действията на млекопреработвателите ще доведат до следващо масово намаляване на броя на животните, на количеството и качеството на произвежданото мляко.

Ето тези сериозни проблеми са основният мотив на млекопроизводителите да организират две срещи - по една за Южна и за Северна България, по време на които двата бранша да договорят цените, по които ще се изкупува суровото мляко.

На 9 април в Пловдив беше проведена срещата за Южна България. В петък ще е срещата в Плевен за Северна България.

Ако ръководството на Асоциацията на млекопреработвателите и мандрите не се отзове на поканата и не участва в насрочените регионални срещи, ако не се постигне договореност между производители и преработватели, Националната асоциация на млекопроизводителите има готовност да организира и проведе национални протестни действия в цялата страна, категорични са млекопроизводителите./focus-news.net

 AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.