1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекосъбирателите отново под лупа

Млекосъбирателите отново под лупа

Досега във ветеринарната централа са постъпили около 120 заявления за издаване на разрешителни за работа на пунктове.

 

Осем милиона лева са вече определени от МЗГ за субсидиране производството на качествено мляко. Парите за тази година са с 2 млн. лева повече от миналогодишните. Както е известно, субсидира се само производството на екстра и първо качество мляко на основата на лабораторни изследвания два пъти месечно. Все още не е официално съобщено откога ще тръгне субсидията, но обикновено това става от 1 март всяка година. И за да могат всички производители на мляко да имат еднаква възможност да кандидатстват за премиране на продукцията си, Регионалната ветеринарно-медицинска служба-Монтана отново напомня с писмо до всички собственици на млекосъбирателни пунктове, че съгласно Наредба Nо 30 за ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания при добива на сурово мляко трябва да предприемат съответните мерки, за да бъдат приведени обектите им според изискванията на документа.

През миналата година в областта са действали 141 млекосъбирателни пунктове, но много от тях са били в експлоатация благодарение на доста големи компромиси от страна на ветеринарните и хигиенните инспектори. Досега във ветеринарната централа са постъпили около 120 заявления за издаване на разрешителни за работа на пунктове. На близо 10 процента от тях такъв документ е отказан, главно заради сериозно разминаване с изискванията на наредбата.

Производителите на мляко и преработвателите трябва да разберат, че контролът за качеството на млякото и хигиената на производството ще се затяга още повече./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.