1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Много проблеми трябва да бъдат решени заедно с управляващите

Много проблеми трябва да бъдат решени заедно с управляващите

 

Неотдавна беше учредена нова национална асоциация на зърнопроизводителите в България. В нея могат да членуват отделни фирми или фермери. Тя обединява сдружения с нестопанска цел.Членът на Областния съюз на зърнопроизводителите в Монтана Никола Горанов, арендатор от Сливовик, зяяви, че асоциацията е призвана да решава проблемите на зърнопроизводителите, които на практика хранят българския народ и не позволяват с цената на много труд да пустее плодородна земя

Г-н Горанов обясни, че стопаните са изпитали големи трудности през изминалата година. Причината е, че финансовите средства, отпускани за покриване себестойността на нашето производство през годините, непрекъснато намаляват. Това лято управляващите са се опитали да помогнат със средства, но те обаче са били нищожен процент от разхода на декар. Държавата се еопитала да помогне с някакви цени на продукцията, но това не естабилизирало зърнопроизводството. "Затова ние желаем тази година Държавен резерв да излезе на пазара веднага след жътвата с цени от 180-200 лева за тон жито. Ако това беше станало и за тазгодишната реколта, парите щяха да покрият част от разходите и нямаше да се стигне до такова главоломно покачване на цените. За тях обаче влияят и много външни фактори, като намаленото производство на хлебна пшеница", заявява Никола Горанов.

Голяма пречка пред зърнопроизводителите сега, при идентифицирането на парцелите, е, че няма нормативен документ, който да регулира отношенията между ползвателите, така че да не се получи дублиране. Това обаче може да затрудни подготовката за единно плащане на декар.

На учредяването на асоциацията зърнопроизводителите са поискали и промяна на времето за интервенция. Голяма грешка е за нашата страна тя да започва чак през ноември. А през тези 3-4 месеца зърнопроизводителите са подложени под ударите на пазара.

Сега, дни преди влизането ни в Евросъюза, всички са подложени на свръхнапрежение, за да бъдат изготвени нормативните документи. Има и свръхочаквания. Но нека бъдем реалисти. Европейският съюз дава субсидии на производителите, за да има ефективно земеделие. И зърнопроизводителите от областта трябва да се включат активно за получаването им.

Напоследък държавната администрация изпреварва браншовиците. Организирана е добра информационна кампания. Зърнопроизводителите трябва да са наясно, че ще догонват, трябва да са наясно с изискванията, указанията, които се дават, с новите земеделски практики, за организацията на европейските пазари и редица други регламентирани практики. Всеки стопанин трябва много бързо да се ориентира, за да не са спъне в "подводните камъни" догодина.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.