1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наченки за възраждане на млечното животновъдство

Наченки за възраждане на млечното животновъдство

Макар все още и единици има стопани, които сериозно се заемат с млечно животновъдство, което да е основно занятие на семейството

 

Млекопроизводството бе обявено от Министерството на земеделието и горите за стратегически подотрасъл на животновъдството. Изплатените субсидии по настояване на Асоциацията на млекопреработвателите и на Националната асоциация на млекопроизводителите постоянно се увеличават. През 2001 год. те са били на стойност 1,5 млн лева, а за тази година е предвидена сума от 8 млн. лева. Осигурени са и 1 035 160 лева за компенсиране поскъпването на фуражите.

Според годишния доклад за работата през 2003 година на областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" в Монтана за този период на производителите на екстра и първо качество краве, овче и биволско мляко са изплатени общо 181 883 лева субсидии. Предаденото количество мляко от производителите в областта е 3 277 347 литра. Броят на производителите не може да бъде фиксиран точно - през периода февруари - март 2003 год. са отчетени като премирани 90 производители, април- май са били 155 и юни - юли са най-много - 175. Най-голяма е било предаденото количество мляко през периода юни-юли.

За миналата година за определяне размера на целевата субсидия за подпомагане издръжката на животни и птици от Националния генофонд и елитната част на популацията в областта са одобрени 18 досиета на земеделски производители, определени в списък от дирекция "Животновъдство" на агроминистерството. По тях стопаните са усвоили сумата от 50 223 лева. При преброяването на земеделските стопанства през миналата година в област Монтана е констатирано, че 80 на сто от кравите се отглеждат в стопанства от една до десет крави. Тези млекопроизводители дават и най-много мляко, защото са най-много на брой. Според списъците на ветеринарните медици броят на говедата в региона е 11 000, от които 7000 са крави. Тенденцията е техният брой да се увеличава. Макар все още и единици има стопани, които сериозно се заемат с млечно животновъдство, което да е основно занятие на семейството. А това навежда на мисълта, че хората вече гледат по друг начин на заниманието.

-  При мен идват граждани, които се интересуват как да постъпят и каква информация да използват, защото са решили да изградят кравеферма - споделя директорът на РВМС-Монтана д-р Людмил Антов. - Интересът им е чисто практически - на какви условия трябва да отговарят постройките, торовото стопанство, мястото за събирането на млякото, помещенията за работниците, дворчетата за разходка на животните и всички останали подробности около един такъв сложен строеж. А в него трябва да бъдат заложени и възможности за разширяване и модернизация.

Разбира се, на всички ние даваме изчерпателна информация какво се изисква от подобни обекти според новото законодателство, което кой знае защо, все още мнозина наричат европейско. А то си наше, българско, защото много от сега действащите у нас закони и наредби са направени по аналогия на подобни от Европейския съюз и са в сила и за нашите браншовици от животновъдството. Например едно от последните изисквания на ЕС е до края на 2010 година да забравим вързаното отглеждане на кравите. Това налага свободното отглеждане на кравите постепенно да измести вързаното, ако искаме да отговаряме на новите изисквания на евросъюза. Всякакви изключения ще бъдат в сила до вече споменатия срок - края на 2010 година.

През миналата година по инициатива на Асоциацията на млекопрероботвателите към Министерството на земеделието и горите вече работи Консултативен съвет по млякото. Асоциацията поддържа и изграждането на млечен борд в Закона за животновъдството. Всичко това ще даде своя принос за стабилизиране на отрасъла и участниците в него, е мнението на различни експерти. Наред с това в Закона за храните са приети изменения, които облекчават изискванията към млекосъбирателните пунктове и малките производители, а правата и функциите на контролните органи са ограничени и конкретизирани. За кандидатстване с проекти по програмата САПАРД вече са променени съществуващите условия за по-лесен достъп до финансовите средства. За първи път тази година бяха въведени и експортни субсидии за млечни продукти за износ в трети страни. Беше удължен и гратисният период за преоборудване на определени предприятия в бранша./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.